EconomistStatisticile demască minciunile lui Dodon: piața rusească este tot mai puțin importantă pentru mărfurile moldovenești


Deși președintele Igor Dodon se laudă prin intermediul unor placate postate în toată republica că datorită lui exporturile moldovenești în Federația Rusă au crescut de 3-4 ori, ultimele date ale Biroului Național de Statistică privind exportul extern al Republicii Moldova arată cu totul altceva.

În ianuarie-august livrările de mărfuri moldovenești în Federația Rusă într-adevăr au crescut, însă nu de 3-4 ori cum afirmă președintele ci cu doar 11,67 la sută și s-au cifrat la 166,22 milioane de dolari. 

Ponderea exporturilor în Rusia scade

Creșterea este chiar mai mică decât sporirea exporturilor moldovenești la general, care a fost de 15,2%.  Drept urmare, ponderea exporturilor către Rusia în volumul total al exporturilor moldovenești s-a redus de la 11,72% anul trecut la 11,36% în acest an. 

Faptul că Federația Rusă nu va mai fi atât de importantă pentru mărfurile moldovenești, în special cele agroalimentare, a fost anticipat încă 2014, când aceasta a instituit restricții pentru intrarea produselor alimentare occidentale pe piața rusească și a inițiat un program național de relansare a agriculturii autohtone, care să asigure piața internă rusească cu produse proprii. Efectele acestor politici vor fi și mai vizibile peste câțiva ani când vor începe să dea rod livezile plantate acum trei ani. 

România își consolidează statutul de cel mai mare consumator de produse moldovenești

La rândul său, România își consolidează statutul de cel mai mare consumator de mărfuri moldovenești. În ianuarie-august aceasta a importat mărfuri moldovenești în valoare de aproape 350 de milioane de dolari, cu 15,8% mai mult, fiind de departe cel mai mare consumator de produse moldovenești.  

La general, ponderea exporturilor către România a crescut de la 24,33% la 24,45%.

Cota exporturilor moldovenești către UE crește, cea către CSI scade

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au însumat 915,8 milioane de dolari în primele opt luni ale anului curent, cu 16,7% mai mult față de ianuarie-august 2016. 

Exporturile de mărfuri către țările CSI s-au majorat și ele, cu 12,8%, comparativ cu ianuarie-august 2016 și au ajuns la 297,5 milioane de dolari. 

Ritmul mai mare de creștere a exporturile către statele Uniunii Europene face ca statutul acesteia de destinație principală pentru mărfurile moldovenești se consolidează. 

Astfel, în primele opt luni ale anului curent UE deținea o pondere de 64,1% în totalul exporturilor moldovenești față de 63,3% – în ianuarie-august 2016.

Totodată, țările CSI au fost prezente în exporturile Republicii Moldova cu o pondere de 20,8% față de 21,3% în ianuarie-august 2016. 

Cui se datorează sporirea exporturilor

În primele opt luni ale anului curent exporturile de mărfuri moldovenești au totalizat aproape 1,43 miliarde dolari, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2016 cu 15,2%.

Potrivit analiștilor de la Banca Națională a Moldovei, volumul exporturilor mărfurilor moldovenești a crescut datorită sporirii puterii de cumpărare în țările partenere ale Republicii Moldova. 

 

 

Toate drepturile rezervate. Preluarea materialelor plasate pe site poate fi facuta doar cu acordul administrației.

Top Desktop version