EconomistComunicațiile electronice se mută pe internet. Telefonia, inclusiv cea mobilă, în scădere dramatică

Volumul vânzărilor serviciilor de comunicaţii electronice, în trimestrul doi al anului 2017,  a constitut 1, 65 miliarde de lei, în creștere cu 5,2% față de primul trimestru cu 5,2% însă în scădere față de trimestrul doi al anului trecut. 

 

Potrivit raportului privind evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în trimestrul doi al anului 2017, publicat pe pagina electronică a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), se atestă în continuare o sporire accentuată a volumului de vânzări ale serviciilor de acces la Internet mobil  și  Internet fix. 

Cea mai mare creştere a vânzărilor, în comparație cu trimestrul doi al anului 2016, – de peste 30% - a fost atestată pe piaţa serviciilor de acces la Internet mobil, unde au fost realizate vânzări în sumă de peste 220 milioane lei. Veniturile realizate din vânzarea serviciilor de Internet la puncte fixe au sporit cu 11,1% și au alcătuit 303,1 milioane lei. 

În același timp, pe celelalte trei segmente de piață: telefonie mobilă, telefonie fixă și difuzarea şi retransmisia programelor audiovizuale a fost înregistrat un trend descendent al volumului de vânzări. Astfel, vânzările serviciilor de telefonie fixă au scăzut, față de trimestrul doi al anului 2016, cu 23,2% și au însumat 177 milioane  lei, vânzările serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale au scăzut cu 8,6% și au alcătuit 63,1 milioane lei iar ale serviciilor de telefonie mobilă s-au diminuat cu 2,3% și au constituit 854 milioane lei.    

Cele mai mari venituri medii lunare per utilizator au fost înregistrate pe piețele serviciilor de  acces la Internet la puncte fixe și de acces la Internet mobil dedicat: de 178,3 lei și, respectiv, 77,2 lei. 

Totodată, pe piața serviciului de telefonie mobilă, un utilizator a asigurat un venit de 76,1 lei, pe piața de telefonie fixă – de 50,7 lei, iar pe piața serviciului de televiziune contra plată -  de 48,4lei.

 

Toate drepturile rezervate. Preluarea materialelor plasate pe site poate fi facuta doar cu acordul administrației.

Top Desktop version