EconomistBanca Mondială: Remiterile și sporurile salariale trag economia în sus prin creșterea consumului


Deși în prima jumătate a anului economia moldovenească a înregistrat o creștere de 2,8%, sub prognoza anuală de 4%, făcută anterior de Guvern dar și de Banca Mondială, ultima anticipează o creștere de 3,5% pentru anul întreg.

 Aceasta se va datora creșterii consumului privat și unei recolte bune, consideră economiștii de la oficiul Băncii Mondiale din Chișinău. 

Creșterea se datorează sporirii  volumului remiterilor, care au înregistrat o majorare robustă în prima jumătate a anului și continuă să crească. 

Remiterile la care s-au mai adăugat majorările solide ale salariilor și indexarea pensiilor, au impulsionat creșterea consumului cu 3,6%. 

În pofida creșterii robuste a exporturilor cu 14,6%, datorată recoltei bune din 2016, importurile au crescut și ele cu 13,9% și, ca rezultat, avem o contribuție negativă a exporturilor nete. Investițiile în mijloacele fixe și-au revenit după scăderea accentuată din 2016 și au înregistrat o creștere de 4,8%. Totuși, principalul factor care a impulsionat creșterea economiei a fost comerțul, în timp ce agricultura s-a diminuat cu 4,1%.

Cu toate acestea, Banca Mondială anticipează și o creștere a agriculturii deși anul curent nu se așteaptă a fi în plan agricol la fel de reușit ca și anul precedent. Totodată, leul tare nu favorizează deloc exporturile de produse agricole.

În final, singura certitudine în ce privește creșterea economiei ține de sporirea în continuare a consumului, alimentat la rândul său de sporirea remiterilor și majorării unui șir de salarii, în special în sfera bugetară. Astfel, se aprofundează caracterul fragil al economiei moldovenești, bazată pe consum și este tot mai departe obiectivul propus de toate guvernele de vre-o șapte ani încoace, cel de schimbare a paradigmei economiei moldovenești dinspre consum spre producer și exporturi. 

Potrivit BM consolidarea creșterii economice pe termen mediu va depinde de restructurarea sectorului financiar și energetic,și de eficiența finanțelor publice.

Totodată, economiștii băncii atenționează că trebuie evitată  tergiversarea implementării reformelor orientate spre o guvernanță mai bună, lucru care s-ar putea întâmpla odată cu apropierea alegerilor. Doar respectând graficul reformelor, Republica Moldova  va putea să  profite de avantajele unei creșteri solide.

 

Toate drepturile rezervate. Preluarea materialelor plasate pe site poate fi facuta doar cu acordul administrației.

Top Desktop version