EconomistParteneriate de dezvoltare a turismului pe Ruta localităților medievale din Moldova

 

În ultima perioadă, un număr tot mai mare de primării lansează inițiative și parteneriate pentru a repara sau reabilita patrimoniul deținut de localitate pentru a încuraja turismul. Iar programele de finanțare externă a UE le încurajează, antrenându-le în proiecte concrete din Moldova. Astfel, și Primăria Lăpușna a venit cu un proiect de a reconstrui Curtea Domnească pe Drumul comercial moldovenesc, cunoscut în perioada medievală ca segment al Marelui drum comercial din Asia spre Europa. 

Viorel MIRON

Proiectul „Reabilitarea Curţii medievale Lăpuşna pentru vizite turistice (HistoryTour)”, susţinut financiar de Uniunea Europeană prin programul de cooperare România-Ucraina-Republica Moldova, este promovat în parteneriat cu alte localități medievale: Vaslui, Cotnari, Belgorod-Dnestrovsk, Hâncești, Palanca – toate au făcut parte odată din Drumul comercial moldovenesc. Fiecare dintre parteneri și-au propus la rândul lor să reabiliteze în spații încărcate de istorie câte un obiectiv care să valorifice curiozitatea turiștilor pe acest Drum medieval.

Primăria comunei Cotnari, de exemplu, a amenajat spațiul istoric în complexul Curții Domnești Cotnari, dar și a organizat un eveniment comun cu partenerii din Lăpușna, Hâncești și Chișinău pentru schimbul de experiență în promovarea rutelor turistice culturale de „Zilele Cotnarului”, inclusiv cu excursii la celebra stațiune arheologică Cucuteni.

Primăria municipiului Vaslui a reparat mausoleul eroului războiului pentru independenţa României Peneș Curcanul, pe care l-a integrat în spațiul istoric al orașului medieval, inclusiv prin marcaje turistice. De asemenea, vasluienii au organizat pentru 15 antreprenori din Lăpușna o vizită pentru schimbul de experiență pentru managementul destinațiilor turistice pe Drumul comercial medieval.

Rada orășenească din Belgorod a iniţiat procesul de amenajare turistică a unui parc central în preajma cetății medievale numită în diverse perioade diferit: Belgorod, Akerman, Cetatea Albă, Moncastro etc. Totodată, partenerii ucraineni au organizat pentru 14 antreprenori din Lăpușna o vizită de studiu la obiective reprezentative ale Drumului medieval pe partea ucraineană a traseului.

Primăria Palanca – una dintre cele mai cunoscute în trecut localități ca „Cetatea lui Iurghechi”, în cadrul proiectului transfrontalier, a amenajat intrările în satul medieval, precum și un segment din vatra satului pentru vizite turistice, dotându-le cu indicatoare de orientare turistică.

Consiliul raional Hâncești, în cadrul proiectului, a reușit să antreneze mai mulți istorici renumiţi din Republica Moldova și România pentru a elabora studiul istoric despre târgul Lăpușna, dar și a angajat arhitecți pentru a elabora proiectul tehnic al Curții medievale. Împreună cu aceștia au susținut două simpozioane științifice pe tematica importanței includerii obiectivelor de patrimoniu comun în trasee turistice cultural transfrontaliere. De asemenea, au demarat acțiunile pentru amenajarea parcului memorial „Alexandru Lăpușneanu” în Lăpușna.

Din acest grup de parteneri fac parte și două asociații neguvernamentale (Asociația de Dezvoltare a turismului în Moldova și „Pro-dezvoltare rurală”), care sunt responsabile de acțiunile de promovare, dezvoltarea cadrului participativ, trainingul antreprenorilor locali și al ghizilor, precum și de susținerea relaţiilor de parteneriat transfrontalier prin activităţi şi proiecte privind turismul şi utilizarea eficientă a patrimoniului turistic din Moldova, România şi Ucraina pe trasee istorice comune.

Pentru Primăria Lăpușna nu a fost simplu de la început, pentru că în afară de frânturi vagi în diverse izvoare de epocă sau cercetări arheologice punctuale, despre Lăpușna aproape că nu se cunoștea nimic: nici locul exact al Curții Domnești și nici cum putea să arate. Astfel, chiar de la începutul proiectului (octombrie 2013), a fost angajată o echipă de arheologi pentru a studia timp de un an perimetrul unde urma să fie edificată Casa de oaspeți a Curții Domnești, iar o altă echipă de istorici a găsit argumente pentru a oferi o viziune clară cum poate fi reconstruită aceasta. A urmat apoi elaborarea proiectului tehnic, care a formatat conceptul reconstruit de savanți într-o astfel de manieră încât să poată include în viitoarea construcție nu doar spații pentru muzeu, ci și o sală polivalentă pentru întruniri, un restaurant, spații de cazare, iar în beciul vechi chiar și o sală pentru degustări. Viitoarea Curte Domnească trebuie să fie funcțională pentru turism și sustenabilă. Acum Curtea medievală Lăpușna este la circa 50% din parcursul său de reabilitare, deoarece lucrările vor continua și în anul 2016. Aici au avut loc deja câteva evenimente cu impact, în special întruniri tematice în cel mai vechi beci din Republica Moldova.

Proiectul și-a propus să stimuleze parteneriatele de dezvoltare pe Ruta localităților medievale din Moldova, aprofundarea şi schimbarea calitativă a cooperării autorităţilor locale (inclusiv din alte localități medievale din regiune), antreprenorilor pe traseul turistic pe Drumul medieval şi creşterea numărului de vizitatori în destinaţiile istorice. Parteneriatul creat participă deja la amenajarea turistică a siturilor istorice, cu facilități turistice, de interconectare prin trasee tematice, precum şi promovarea valorilor lor istorice și culturale. Doar parteneriatele comune pe Drumul comercial moldovenesc vor crea un mediu atractiv pentru antreprenoriatul turistic, vor conserva patrimoniul, pentru diversificarea economiei locale prin valorificarea atracțiilor culturale și naturale posedate de către comunitate, atragerea de noi vizitatori şi facilitarea turismului în zonele bogate în potențial turistic. Pentru aceasta parteneriatul și-a stabilit obiectivele clare de cooperare continuă:

• Dezvoltarea turismului transfrontalier pe „Ruta localităților medievale” integrat în reţele de informare;

• Restaurarea obiectivelor de patrimoniu istoric în scopuri turistice;

• Dezvoltarea de noi capacităţi turistice în regiune;

• Includerea Curților Domnești și Conacelor ca destinaţii turistice în proiecte de amenajare şi promovare în mod eficient pe piaţa turistică internaţională.

Inițiativele și parteneriatele de dezvoltare pe Ruta turistică a localităților medievale în Moldova au fost susținute de Proiectul UE transfrontalier „Reabilitarea Curții Domnești Lăpușna pentru vizite turistice (HistoryTour)” pentru a conecta parteneri din Moldova, România și Ucraina și a promova noi destinaţii pe Drumul comercial medieval. 

Toate drepturile rezervate. Preluarea materialelor plasate pe site poate fi facuta doar cu acordul administrației.

Top Desktop version