EconomistFără maşini mai vechi de 7 ani


În timp ce înregistrarea maşinilor cu numere străine care au intrat în R. Moldova până la 1 noiembrie a fost permisă indiferent de vechimea pe care o au, cu o scutire de 70% a preţului accizei, un alt proiect votat de Parlament în prima lectură propune reducerea vârstei maşinilor care pot fi importate în R. Moldova de la zece la şapte ani.

Autorii proiectului, neafiliatul Iurie Leancă şi deputaţii Partidului Democrat, Dumitru Diacov, Marcel Răducan şi Raisa Apolschii, susţin că limitarea vârstei mijloacelor de transport auto la cel mult şapte ani este necesară pentru a spori calitatea și performanțele parcului auto. În prezent, acesta este învechit, piaţa autohtonă fiind suprasaturată cu autovehicule la mâna a doua, ceea ce constituie un impediment pentru dezvoltarea și stimularea pieței interne, adică pentru creşterea vânzărilor de automobile noi.

De asemenea, autorii iniţiativei au luat în considerație practica europeană de diminuare a emisiilor nocive ce provin de la vehiculele rulate și siguranța traficului rutier. Conform statisticilor, în 2016 au avut loc circa 1 995 de accidente rutiere soldate cu 249 de decese și traumatisme pentru alte 2 384 de persoane, iar în aceste accidente au fost implicate, în mare parte, vehicule vechi într-o stare tehnică proastă.

Proiectul de lege urmează să fie examinat în lectura a doua, dar nu mai devreme de februarie 2017, atunci când Parlamentul se va reuni. Astfel, importul automobilelor cu o vechime de la şapte la zece ani va fi posibil cel puțin încă timp de o lună.

Amintim că, până în 2012, era de asemenea interzis importul automobilelor mai vechi de şapte ani.

Last modified on

Toate drepturile rezervate. Preluarea materialelor plasate pe site poate fi facuta doar cu acordul administrației.

Top Desktop version