Economist


Odată cu inițierea unei afaceri, o primă întrebare este alegerea celei mai potrivite forme organizatorico-juridice a întreprinderii pentru a putea începe activitatea de antreprenoriat. Or, această activitate poate fi practicată doar sub formele organizatorico-juridice prevăzute de lege, scrie bizlaw.md.

Publicat în Avocatul afacerii
Written by
Citește mai mult


Chambers and Partners, una dintre cele mai prestigioase publicaţii de specialitate din lume, care scrie despre activitatea avocaţilor de business, a desemnat cele mai bune case de avocatură din Republica Moldova, într-un top al celor mai buni avocaţi de business din Europa, scrie bizlaw.md.

Publicat în Avocatul afacerii
Written by
Citește mai mult


Unica companie de inovare a serviciilor juridice din Republica Moldova JUSTSTUDIUMANIMA a realizat un ghid pentru înregistrarea unui magazin online. Acesta cuprinde sfaturi, idei, mici pași care urmează a fi întreprinși, utili pentru cei care doresc să pornească o afacere în domeniul vânzărilor online, sfaturi de care trebuie să țină cont orice antreprenor fie la început de drum, fie cu o anumită experiență în domeniul vânzărilor, activitatea cărora trebuie să se desfășoare într-un cadru corect din punct de vedere legal.

Publicat în Avocatul afacerii
Written by
Citește mai mult

Judecătorul controversat Ghenadie Pavliuc riscă până la cinci ani de închisoare pentru pronunțarea unui act judecătoresc vădit ilegal

Societatea cu Răspundere Limitată  „Ritlabs” a solicitat Procurorului General atragerea la răspundere penală a judecătorului de instrucție Pavliuc Ghenadie, pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art. 307 Cod penal, prin pronunțarea cu bună-știință la 27 noiembrie, 2015 pe cauza penală nr. 11-4452/15, a unei încheieri contrare legii. Prin această încheiere conturile bancare ale SRL „Ritlabs” au fost blocate. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a casat acest ncheierea.

Publicat în Avocatul afacerii
Written by
Citește mai mult

 

Arbitrajul şi medierea permit agenţilor economici să economisească timp, bani şi să fie siguri că decizia este una corectă

Disputele sunt probabil inevitabile în activitatea oamenilor de afaceri, iar apelarea la instanţele de judecată nu este întotdeauna cea mai bună soluţie, pentru că poate deteriora definitiv relaţia dintre cei doi parteneri. Din acest motiv, dar mai ales din cauza sistemului judecătoresc cu deficienţe din R. Moldova, în ultima perioadă litigiile din mediul de business sunt soluţionate tot mai des pe căi amiabile, cum ar fi arbitrajul sau medierea.

Publicat în Știri de top
Citește mai mult

 

După o pauză de vreo trei ani, subiectul introducerii supravegherii sectorului de credit nebancar a reintrat în actualitate. Chiar dacă tema este veche, contextul este nou, fiind determinat în mod esențial de prevederile Acordului de Asociere Moldova-UE. Să încercăm să analizăm problema veche prin prisma contextului nou, în tentativa de a găsi o soluție deopotrivă acceptabilă pentru toate părțile interesate.

Publicat în Avocatul afacerii
Written by
Citește mai mult


Cercetarea practicilor mondiale în domeniul relațiilor comerciale conturează un aspect esențial în cadrul asigurării economiei de piață într-un stat de drept, acest aspect vizând protecția juridică a consumatorilor. Pe lângă crearea unor autorități publice specializate în domeniu, o obligație esențială a oricărui stat constă în promovarea unei legislații care ar răspunde exigențelor generale de garantare a acestei protecții.

Publicat în Avocatul afacerii
Written by
Citește mai mult


Am scris anterior despre proiectul de modificare și completare a Legii privind piața produselor petroliere, care face parte dintr-o amplă inițiativă legislativă de susținere a agriculturii naționale. Având în vedere că în cadrul ședinței din 30 iulie 2015 Parlamentul a adoptat în primă lectură proiectul Legii cu privire la creditul agricol și proiectul pentru completarea art. 24 al Legii pentru punerea în aplicare a Titlurilor I și II ale Codului fiscal, ne-am propus să desfășurăm subiectul dat, aducând în atenția cititorilor secțiunea cea mai discutabilă a inițiativei, care se află la confluența dintre interesele sectorului financiar-bancar și cele ale statului.

Publicat în Avocatul afacerii
Written by
Citește mai mult


La data de 10 iunie a anului curent, cu doar două zile până la demisia Guvernului condus de Chiril Gaburici, a fost aprobat un nou proiect al legii pentru modificarea și completarea Codului muncii al Republicii Moldova, acesta fiind votat de către Parlament în prima lectură la data de 30 iulie. 

Publicat în Avocatul afacerii
Written by
Citește mai mult


Intrarea în vigoare la data de 31 iulie 2015 a amendamentelor în legislația care reglementează procedurile de contestare și suspendare a actelor emise de Comisia Națională a Pieței Financiare („CNPF”), vizând Legea privind Comisia Națională a Pieței Financiare, Legea contenciosului administrativ și Codul de procedură civilă, constituie unul din factorii de fortificare a pieței financiare din Republica Moldova, întrucât urmăresc, pe de o parte, definitivarea unor aspecte de procedură esențiale pentru petiționari în procesul de contestare a actelor acestei instituții, iar pe de altă parte, instituie obstacole legale în exercitarea abuzivă a dreptului de contestare a actelor emise de regulatorul pieței financiare din țară, introducând o serie de novații legislative de ordin procedural.

Publicat în Avocatul afacerii
Written by
Citește mai mult

Toate drepturile rezervate. Preluarea materialelor plasate pe site poate fi facuta doar cu acordul administrației.

Top Desktop version